Over GESP

De gemeente Gennep kent een stedenband met San Pedro de Lóvago in Nicaragua. Sinds 1994 geven wij, Stichting GESP, inhoud aan deze samenwerking en - in nauw overleg met het gemeentebestuur – onderhouden wij contacten met de partnerorganisaties in de zusterstad in Nicaragua. Wereldburgerschap en draagvlakversterking voor internationale betrekkingen en verhoudingen zijn uitgangspunten; verbinden en samenwerken kernwoorden. Samen met andere particuliere organisaties en bedrijven ondersteunen we projecten die bijdragen aan de verbetering van de sociale en economische omstandigheden in San Pedro de Lóvago. We richten ons hierbij op drie pijlers: sociale inclusie, basisvoorzieningen en economisch ontwikkeling. 

We werken vraaggericht. De mensen in San Pedro bepalen zelf wat nodig is. Wij begeleiden en faciliteren financiering, kennis en vaardigheden. Zo geven we invulling aan wereldburgerschap hier en daar.

Stichting GESP is op 12 december 1994 ingeschreven in de KvK onder 41064465 en het RSIN-nummer van GESP is 804327506. Ook heeft GESP een ANBI-registratie. GESP is aangesloten bij het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland-Nicaragua (LBSNN). GESP werkt samen met veel lokale organisaties en partners.

 

Het bestuur:

Wim le Clercq  - voorzitter (a.i.)

Jo Opsteegh - vice-voorzitter

Sandra Nellen - penningmeester

Yvonne van Driel - secretaris

Henry van Eldijk - bestuurslid

Ernst de Vries - bestuurslid

 

Het dagelijks bestuur wordt in de uitvoering van haar taken geassisteerd door een groep van gemotiveerde vrijwilligers. Het bestuur krijgt geen salariëring of beloning voor haar diensten of functioneren (beloningsbeleid). Wel kunnen gemaakte onkosten in bepaalde gevallen vergoed worden (vrijwilligersbeleid).

Het bestuur verwelkomt enthousiaste mensen die als vrijwilligers willen en kunnen bijdragen aan de vele uitdagingen die GESP de komende jaren tegemoet ziet. Heeft u interesse, neem contact op met een van de bestuursleden of mail ons: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Beleidsplan

Lees het beleidsplan 2017-2019 van GESP. 

 

Jaarverslagen

Bekijk nu het jaaroverzicht 2016 en financieel jaarverslag 2016 van GESP. Voor een uitgebreide versie van het jaarverslag mét foto's, stuurt u een mail naar het secretariaat (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). 

 

Ook zijn het jaarverslag 2015, de jaarrekening 2015 en het financieel jaaroverzicht 2014 nog in te zien.

 

VeeteeltopleidingIn mei 2016 ontvingen 21 studenten van de tweejarige cursus "veehouderij" hun papiertje. Dit project konden wij ondersteunen door uw bijdrage. Deze studenten hebben nu kennis en vaardigheden in pacht die ze graag delen. Dit geeft de belangrijkste economische activiteit in het gebied rondom San Pedro de Lóvago een enorme impuls.

GESP: Doe mee!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen aan een betere situatie in onze partnergemeente San Pedro de Lovago? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren.

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie (RSIN: 804327506). Daarom zijn uw giften aan ons, voor u fiscaal aftrekbaar. Meer informatie over GESP, vriend worden of doneren, klik hier. Meer informatie in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen. Door online aankopen te doen.

Bijvoorbeeld door het kopen van een boek, kunt u GESP steunen. Dat kan via YouBeDo. Bij de aankoop van een boek, kunt u 10% van het aankoopbedrag schenken aan GESP. Samen lezen voor ontwikkeling!

Maar ook bij (bijna) alle andere aankopen kunt u ons steunen. Via Goede Doel Shop kan men namelijk gratis doneren door te shoppen bij alle aangesloten webshops. U hoeft hiervoor alleen maar door te klikken naar de shop (zoals Bol.com & Zalando) en een aankoop te doen. Dit kost u geen cent extra!

Logo Goedshop

Ontwikkeling door verbondenheid. Doe mee! 

Beleef Nicaragua!

Je kunt nu Nicaragua beleven in Nederland. In Steyl - bij Venlo - om precies te zijn. Daar is een compleet dorp nagebouwd in Nicaraguaanse sfeer.

In een Fokker 50 vlieg je naar San Pedro, waar je het gemeentehuis, de bank, de kerk, een fabriek, een woonhuis, een echte winkel en een cacaoplantage kunt bezoeken. In de theaterruimte, genaamd La Cantina, kun je dan heerlijk nagenieten van deze 'buitenlandse' belevenis.

In 2015 verkoos ANWB 't Wereldpaviljoen tot de top drie van het meest maatschappelijke uitjes van ons land.

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur én op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. 

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Mondiaal burgerschap

In het kader van mondiaal burgerschap biedt GESP voor leerlingen uit groep 5 t/m 8 een drietal activiteiten aan:

- Muurschildering
- Inleefatelier Nicaragua
- Storytelling

Promo LBSNNBekijk dit promotiefilmpje (gemaakt door LBSNN) voor meer informatie of neem contact op met Ernst de Vries. Aanmelden kan via info@gespgennep.nl

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.