Gelnica - Slowakije een verre buur in de Europeese gemeenschap

De Stichting GESP onderhield, mede namens de gemeente Gennep, de stedenband met de stad Gelnica in Oost-Slowakije

Gelnica gegevens:
Gelegen in het oosten van Slowakije als district in de Regio Kosice:
Belangrijkste bron van inkomsten: (verdwijnende metaal)-industrie en vooral bosbouw
Populatie zigeuners (naar schatting) : 10%
Werkloosheid (2012) : ca. 25 à 30%. In de gehele Kosice regio 19,9 %
Infrastructuur: matig
Aantal inwoners - stad Gelnica - (2012) : ca. 7.000
Oppervlak stadsgebied: 57,65 km2

Stedenband: In het verleden onderhield GESP de stedenband met Gelnica. Ook in Gelnica zijn er een aantal projecten uitgevoerd. Zowel op bestuurlijk niveau als sociaal. Veel aandacht is er uitgegaan naar de kinderafdeling van het plaatselijke ziekenhuis, dat inmiddels is opgeheven. Tijdens de laatste watersnoodramp (2010) die de regio rond Gelnica trof hebben de gemeente Gennep en GESP zich ingezet om de eerste nood te lenigen. De samenwerking met onze Slowaakse partner kenmerkte zich de laatste jaren vooral door uitwisseling van kennis en cultuur. Dansgroep Iduna uit Heijen en de Harmonie St Caecilia (Ven-Zelderheide & Ottersum) hebben er - met groot succes - een bezoek gebracht. Slowakije is geen ontwikkelingsland meer, maar als nieuw lid van de Europese Gemeenschap heeft het nog wel een grote achterstand op ons. Gelnica ligt in het minst welvarende oostelijke deel van het land, en heeft in die regio een hoog percentage werkloosheid.  Onze vriendschapsband is ook daar meer dan welkom, ook als blijkt het voor de Slowaken moeilijk om een cultureel tegenbezoek te brengen.  

Steun GESP!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren. Meer informatie op GESP!

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie. Meer informatie ook in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen.

Door boeken te kopen bij Youbedo.com!

En door alle andere aankopen online te bestellen via Goede Doel Shop!

Logo DoelShop logo

En uw lege catridges kunt u inleveren bij 123inkt.nl!

123logo 72a

Ontwikkeling door uw verbondenheid.

Beleef Nicaragua!

Het Wereldpaviljoen in Steyl is een attractie voor jong en oud. Stap in een echt vliegtuig, vlieg naar Nicaragua. Je waant je in het Latijns-Amerikaans stadje San Pedro en beleeft het leven van de bewoners daar. Nicaragua beleven in Nederland. 

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op zon- en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.