Gelnica - Slowakije een verre buur in de Europeese gemeenschap

De Stichting GESP onderhield, mede namens de gemeente Gennep, de stedenband met de stad Gelnica in Oost-Slowakije

Gelnica gegevens:
Gelegen in het oosten van Slowakije als district in de Regio Kosice:
Belangrijkste bron van inkomsten: (verdwijnende metaal)-industrie en vooral bosbouw
Populatie zigeuners (naar schatting) : 10%
Werkloosheid (2012) : ca. 25 à 30%. In de gehele Kosice regio 19,9 %
Infrastructuur: matig
Aantal inwoners - stad Gelnica - (2012) : ca. 7.000
Oppervlak stadsgebied: 57,65 km2

Stedenband: In het verleden onderhield GESP de stedenband met Gelnica. Ook in Gelnica zijn er een aantal projecten uitgevoerd. Zowel op bestuurlijk niveau als sociaal. Veel aandacht is er uitgegaan naar de kinderafdeling van het plaatselijke ziekenhuis, dat inmiddels is opgeheven. Tijdens de laatste watersnoodramp (2010) die de regio rond Gelnica trof hebben de gemeente Gennep en GESP zich ingezet om de eerste nood te lenigen. De samenwerking met onze Slowaakse partner kenmerkte zich de laatste jaren vooral door uitwisseling van kennis en cultuur. Dansgroep Iduna uit Heijen en de Harmonie St Caecilia (Ven-Zelderheide & Ottersum) hebben er - met groot succes - een bezoek gebracht. Slowakije is geen ontwikkelingsland meer, maar als nieuw lid van de Europese Gemeenschap heeft het nog wel een grote achterstand op ons. Gelnica ligt in het minst welvarende oostelijke deel van het land, en heeft in die regio een hoog percentage werkloosheid.  Onze vriendschapsband is ook daar meer dan welkom, ook als blijkt het voor de Slowaken moeilijk om een cultureel tegenbezoek te brengen.  

GESP: Doe mee!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen aan een betere situatie in onze partnergemeente San Pedro de Lovago? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren.

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie (RSIN: 804327506). Daarom zijn uw giften aan ons, voor u fiscaal aftrekbaar. Meer informatie over GESP, vriend worden of doneren, klik hier. Meer informatie in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen. Door online aankopen te doen.

Bijvoorbeeld door het kopen van een boek, kunt u GESP steunen. Dat kan via YouBeDo. Bij de aankoop van een boek, kunt u 10% van het aankoopbedrag schenken aan GESP. Samen lezen voor ontwikkeling!

Maar ook bij (bijna) alle andere aankopen kunt u ons steunen. Via Goede Doel Shop kan men namelijk gratis doneren door te shoppen bij alle aangesloten webshops. U hoeft hiervoor alleen maar door te klikken naar de shop (zoals Bol.com & Zalando) en een aankoop te doen. Dit kost u geen cent extra!

Logo Goedshop

Ontwikkeling door verbondenheid. Doe mee! 

Beleef Nicaragua!

Je kunt nu Nicaragua beleven in Nederland. In Steyl - bij Venlo - om precies te zijn. Daar is een compleet dorp nagebouwd in Nicaraguaanse sfeer.

In een Fokker 50 vlieg je naar San Pedro, waar je het gemeentehuis, de bank, de kerk, een fabriek, een woonhuis, een echte winkel en een cacaoplantage kunt bezoeken. In de theaterruimte, genaamd La Cantina, kun je dan heerlijk nagenieten van deze 'buitenlandse' belevenis.

In 2015 verkoos ANWB 't Wereldpaviljoen tot de top drie van het meest maatschappelijke uitjes van ons land.

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur én op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. 

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Mondiaal burgerschap

In het kader van mondiaal burgerschap biedt GESP voor leerlingen uit groep 5 t/m 8 een drietal activiteiten aan:

- Muurschildering
- Inleefatelier Nicaragua
- Storytelling

Promo LBSNNBekijk dit promotiefilmpje (gemaakt door LBSNN) voor meer informatie of neem contact op met Ernst de Vries. Aanmelden kan via info@gespgennep.nl

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.