Alle kinderen naar school in San Pedro do Lovago

De Stichting GESP onderhoudt, mede namens de gemeente Gennep, de band met de partnergemeente San Pedro do Lovago in Nicaragua.

San Pedro de Lovago gegevens:

Gelegen in de provincie Chontales - Nicaragua op zo'n 190 km van de hoofdstad Managua.
Oppervlakte: 466,5 km2, Productieve wegen: 30Km.
Aantal inwoners: 14.900 (ong. 16 per km2)
19% urbaan
81% ruraal verspreid over 17 gehuchten z.g. comarcas, die (zeer) moeilijk te bereiken zijn. De streek heeft een semi-vochtig klimaat bekend als tropische savanne. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur varieert tussen de 25 º en 26 º C en regenval varieert tussen 1.200 en 1.400 mm,  gekenmerkt door een goede regenval verdeling (noord en zuid) over het jaar.
Belangrijkste bron van inkomsten: (runder-)veeteelt
Industrie: leer- en houtbewerking (leerlooierijen, zadelmakerij, schoenmakerij).

De meeste projecten bevinden zich in San Pedro de Lóvago. Nicaragua is een arm land dat nog volop in ontwikkeling is. De stichting GESP draagt aan die ontwikkeling graag een steentje bij. Velerlei projecten zijn er in de afgelopen 15 jaar tot stand gekomen. Van het bouwen van schooltjes in de afgelegen camarcas tot het boren van waterputten. Het huidige Elzendael college heeft via GESP een houtbewerkingsafdeling op de plaatselijke school tot stand gebracht. GESP stimuleert daarmede ook anderen datzelfde te doen. Zodoende probeert de stichting GESP de inwoners van Gennep er steeds aan te herinneren dat mensen op deze wereld in vrede en solidariteit met elkaar moeten leven.
Toch is de armoede in San Pedro do Lovago nog zeer groot. Hieronder een kaart met in kleuren de gradaties van armoede. Paars = ernstige armoede; rood = grote armoede; groen = gemiddelde armoede en geel = lagere armoede

 

GESP: Doe mee!

De Stichting GESP werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven uit Gennep en verbindt deze met organisaties en projecten in San Pedro de Lóvago (Nicaragua). Bekijk de projecten die dit jaar gestart zijn. Wilt u bijdragen aan een betere situatie in onze partnergemeente San Pedro de Lovago? Overweeg dan om medewerker of vriend van GESP te worden. Ook kunt u rechtstreeks doneren.

GESPVogel

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL87 RABO 0140 6352 97 t.n.v. Stichting GESP of mail ons. GESP is een ANBI geregistreerde organisatie (RSIN: 804327506). Daarom zijn uw giften aan ons, voor u fiscaal aftrekbaar. Meer informatie over GESP, vriend worden of doneren, klik hier. Meer informatie in onze folder.

Er zijn ook ander manieren om GESP te steunen. Door online aankopen te doen.

Bijvoorbeeld door het kopen van een boek, kunt u GESP steunen. Dat kan via YouBeDo. Bij de aankoop van een boek, kunt u 10% van het aankoopbedrag schenken aan GESP. Samen lezen voor ontwikkeling!

Maar ook bij (bijna) alle andere aankopen kunt u ons steunen. Via Goede Doel Shop kan men namelijk gratis doneren door te shoppen bij alle aangesloten webshops. U hoeft hiervoor alleen maar door te klikken naar de shop (zoals Bol.com & Zalando) en een aankoop te doen. Dit kost u geen cent extra!

Logo Goedshop

Ontwikkeling door verbondenheid. Doe mee! 

Beleef Nicaragua!

Je kunt nu Nicaragua beleven in Nederland. In Steyl - bij Venlo - om precies te zijn. Daar is een compleet dorp nagebouwd in Nicaraguaanse sfeer.

In een Fokker 50 vlieg je naar San Pedro, waar je het gemeentehuis, de bank, de kerk, een fabriek, een woonhuis, een echte winkel en een cacaoplantage kunt bezoeken. In de theaterruimte, genaamd La Cantina, kun je dan heerlijk nagenieten van deze 'buitenlandse' belevenis.

In 2015 verkoos ANWB 't Wereldpaviljoen tot de top drie van het meest maatschappelijke uitjes van ons land.

Het Wereldpaviljoen is open voor het publiek op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur én op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. 

Wereldpaviljoen
Sint Michaëlstraat 6a
5935 BL Steyl
077 3745973
reservering.wp@gmail.com 

Mondiaal burgerschap

In het kader van mondiaal burgerschap biedt GESP voor leerlingen uit groep 5 t/m 8 een drietal activiteiten aan:

- Muurschildering
- Inleefatelier Nicaragua
- Storytelling

Promo LBSNNBekijk dit promotiefilmpje (gemaakt door LBSNN) voor meer informatie of neem contact op met Ernst de Vries. Aanmelden kan via info@gespgennep.nl

Werelddoelen

In 2015 zijn 17 duurzame werelddoelen door 193 VN-landen aangenomen. Deze Sustainable Global Goals (SDG) zijn een vervolg op de zogenaamde millenniumdoelen.

Het doel is een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering maken. Wereldwijd. Deze afspraken lopen tot 2030.

Werelddoelen

Voor GESP zijn deze werelddoelen leidraad in haar beleid. Zie ook beleidsplan.